5 Ocak 2017 Perşembe

Cappy %100 Şeftali-Elma Meyve Suyu ( Ürün Değerlendirmesi)

Herkese Merhaba,
Ayda bir kere sizler için marketten aldığım bir ürünü gıda mühendisi bakış açısıyla değerlendirmeyi düşünüyorum. Hangi ürünleri incelememi istiyorsanız yorum kısmından da bana geri dönüş yaparak fikir verebilirsiniz.

Ürün değerlendirmesi yaparken; ürünün Dünya’daki ve Türkiye’deki tüketim oranları, sağlık açısından değerlendirilmesi, ürünün içeriği gibi bilgileri sizlerle paylaşmayı hedefliyorum. Ürün hakkındaki duyusal analiz (tat değerlendirmesi) gibi konuları ileride değerlendireceğim özel ürünlerle ilgili yaptığım paylaşımlarda yer vermeyi düşünüyorum.
Meyve suyu konsantresi sektöründe çalıştığım için ilk  ürün değerlendirmemde sizlere Cappy Şeftali-Elma %100 Meyve Suyun bahsedeceğim.

%100 meyve suyu ile nektar arasındaki fark nedir? Hangisi daha sağlıklı? Meyve suları kalitesi düşük iğrenç meyvelerden mi yapılıyor? Şu an bu soruları sorduğunuzu duyar gibiyim. Sakin olun hepsini anlatacağım ama ilk önce sektör verileri hakkında ciddi araştırmaları olan MEYED’e(Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) kulak verip sektör hakkında biraz bilgi edinelim.

MEYED 2011 Raporuna göre; Türkiye dünyada kayısı ve vişne üretiminde birinci, nar üretiminde üçüncü, elma ve domates üretiminde dördüncü ve şeftali ile üzüm üretiminde altıncı sırada yer alıyor.
Meyve suyu sanayinde işleme oranlarına baktığımızda elma %46’lık en büyük payla ülkemizin amiral gemisi konumunda. %11 ile ikinci sırayı alan şeftalinin ardından ise %10’luk oranı ve son dönemdeki üretim artışıyla dikkat çeken nar yer alıyor. Bu ürünlerin ardından ise sırasıyla vişne portakal ve kayısı gelmektedir. (Şekil 1)

2010 yılında meyve suyu suyuna işlenen meyve miktar dağılımı (%)

Yazıdan sıkılmadığınızı ve meraklanarak “hadi Burak biraz daha bilgilendir bizi, grafiğe rakama boğ bizi!” dediğinizi varsayarak bilgi vermeye devam ediyorum J
Meye suyu konsantresi çeşit dağılımında ise sıra biraz daha değişiyor.
İlk sıra yine elmanın, listeyi sırasıyla vişne, nar, üzüm ve portakal dolduruyor. (şekil 2)

2010 yılında üretilen meyve suyu konsantrelerinin çeşit dağılımı (%)


Toplamda  16.3 milyon ton meyve üretimi ile dünyada 6. Sırada olan meyve cenneti Türkiye’mizin çarpıcı bir diğer durumu meyve suyu tüketiminin diğer ülkelere kıyasla bir hayli düşük olmasıdır.
Örneğin Almanya’da kişi başına düşen yıllık meyve suyu- nektar  tüketimi 31 litre iken Türkiye’de bu oran 9 litreye düşmektedir.

İlginizi çekeceğine inandığım tabloyu sizlerle paylaşıyorum.
ÜLKELER
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YILLIK MEYVE SUYU- NEKTAR TÜKETİM  MİKTARI
ALMANYA
31 LİTRE
FİNLANDİYA
28 LİTRE
HOLLANDA
28 LİTRE
AVUSTURYA
25 LİTRE
FRANSA
25 LİTRE
TÜRKİYE
9 LİTRE

Gelelim aklınızdaki soru işaretlerine..
Meyve suyu ve benzeri ürünler Türk Gıda Kodeksinde içerdikleri meyve oranına göre 4 ana katagoriye ayrılmıştır. Ayrıca bir konuya da baştan açıklık getirelim: koruyucu katkı maddesi eklenmesine yasal olarak izin verilmiyor, teknoloji gereğince de buna ihtiyaç duyulmuyor. Katkı maddesi yönünden kaygılarınız varsa rahat olun ve lıkır lıkır içiniz efendim J
Yukarıda bahsettiğim 4 ana katagoriyi ise yazıdan sıkılanlar olacağını düşündüğüm için hemen tablo haline getirip altta paylaşıyorum J

ÜRÜN ÇEŞİDİNİN ADI
İÇERDİĞİ MEYVE SUYU ORANI (%)
MEYVE SUYU
%100
MEYVE NEKTARI
%25-99
MEYVELİ İÇECEK
%0-9
TOZ İÇECEK
%0

İçerdiği meyve oranını öğrenmek istiyorsanız ambalaja göz gezdirmeniz yeterli olacaktır.
Ben sizlere bu dört kategoriden %100 meyve suyu olan Cappy % Şeftali-Elma Meyve Suyu’ndan bahsedeceğim.
Şeftali hepimizin bildiği gibi oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tek başına %100 olarak meyve suyu olarak üretilmesi mümkün değildir. Şeftali ve benzeri ürünler genelde elma, üzüm gibi ürünlerle karıştırılarak piyasaya %100 olarak sunulmaktadır.













Şimdi gelin Cappy Elma, Şeftali Suyu’nun içindekiler kısmını birlikte inceleyelim:

%100(elma,şeftali), su(genelde kondens suyu olur), asitlik düzenleyici ( sitrik asit) , aroma vericiler.
Meyve suyu yapımında kullanılan su:
Konsantre teknolojini kabaca anlatmak gerekirse; sizden düdüklü tencereyi düşünmenizi isteyeceğim. Basınç farkı oluşturularak kaynama sıcaklığı düşürülür ve su ortamdan düşük sıcaklıklarda (80-55) uzaklaştırılır. Meyve suyu konsantre olurken, ortamdan uzaklaştırılan buhar, vakumla ve soğutucu kanallarla su haline dönüştürülür. Bu suya kondens suyu denir. Yani aslında kullanılan su da genelde meyvenin kendi suyudur.
Asitlik düzenleyici (sitrik asit):
Sitrik asit, mutfakta kullandığınız ve limon tuzu diye adlandırdığımız organik bir bileşiktir. Yani korkmanızı gerektiren bir durum söz konusu değil. Neredeyse tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunan bir bileşikten bahsediyorum J Panik yok.
Aroma vericiler:
Aroma vericiler ise yine meyveyi konsantre haline getirdiğimiz evaporatör (fabrikanın düdüklü tenceresi : )) ünitesinden meyve konsantre olurken aroma tutucu makineler vasıtasıyla aroma elde edilir. Yanı bu konuda da endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir durum yok.
Gelelim sağlık boyutuna, rafta gördüğünüz ürünler kesinlikle mikrobiyal ekimleri yapılmış yani mikrop barındırmadığı önceden tespit edilmiş meyve suları bu konuda müsterih olun efendim.  Günlük tüketim miktarı ne olmalıdır? Çocuklar günlük ne kadar tüketmelidir bu konuda henüz araştırma yapmadım. Eğer isterseniz bu konuda da araştırma yapıp yazı hakine dönüştürebilirim. Lütfen istediğiniz konuları benimle paylaşın ve sizlere daha yararlı konularda yardımcı olayım.
Toparlayacak olursak Türkiye yılda kişi başına 9 litre meyve suyu ve benzeri ürün tüketiyor. Bunun 8 litresi nektar 1 litresi %100 meyve suyu.  Nektarın içinde şeker şurubu bulunmaktadır. Şeker şurubunun zararlarını da anlatmama gerek yok hepiniz biliyorsunuz. J O yüzden %100 meyve suyu tüketin efendim.
Afiyet olsun :)


















Kaynaklar:
http://www.dunya.com/ekonomi/avrupa-meyve-suyunu-turkiye-nektari-tercih-ediyor-haberi-302025
https://www.meyed.org.tr/files/bilgi_merkezi/sektorel_veriler/meyve_suyu_sektoru_raporu_2011.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder