Herkese Merhaba,
Ayda bir kere sizler için marketten aldığım bir ürünü gıda
mühendisi bakış açısıyla değerlendirmeyi düşünüyorum. Hangi ürünleri incelememi
istiyorsanız yorum kısmından da bana geri dönüş yaparak fikir verebilirsiniz.
Ürün değerlendirmesi yaparken; ürünün Dünya’daki ve Türkiye’deki
tüketim oranları, sağlık açısından değerlendirilmesi, ürünün içeriği gibi
bilgileri sizlerle paylaşmayı hedefliyorum. Ürün hakkındaki duyusal analiz (tat
değerlendirmesi) gibi konuları ileride değerlendireceğim özel ürünlerle ilgili
yaptığım paylaşımlarda yer vermeyi düşünüyorum.
Meyve suyu konsantresi sektöründe çalıştığım için ilk ürün değerlendirmemde sizlere Cappy Şeftali-Elma %100 Meyve Suyun bahsedeceğim.
%100 meyve suyu ile nektar arasındaki fark nedir? Hangisi daha
sağlıklı? Meyve suları kalitesi düşük iğrenç meyvelerden mi yapılıyor? Şu an bu
soruları sorduğunuzu duyar gibiyim. Sakin olun hepsini anlatacağım ama ilk önce
sektör verileri hakkında ciddi araştırmaları olan MEYED’e(Meyve Suyu Endüstrisi
Derneği) kulak verip sektör hakkında biraz bilgi edinelim.
MEYED 2011 Raporuna göre; Türkiye dünyada kayısı ve vişne
üretiminde birinci, nar üretiminde üçüncü, elma ve domates üretiminde dördüncü
ve şeftali ile üzüm üretiminde altıncı sırada yer alıyor.
Meyve suyu sanayinde işleme oranlarına baktığımızda elma %46’lık
en büyük payla ülkemizin amiral gemisi konumunda. %11 ile ikinci sırayı alan
şeftalinin ardından ise %10’luk oranı ve son dönemdeki üretim artışıyla dikkat
çeken nar yer alıyor. Bu ürünlerin ardından ise sırasıyla vişne portakal ve
kayısı gelmektedir. (Şekil 1)
2010 yılında meyve suyu suyuna işlenen meyve miktar dağılımı
(%)
Yazıdan sıkılmadığınızı ve meraklanarak “hadi Burak biraz
daha bilgilendir bizi, grafiğe rakama boğ bizi!” dediğinizi varsayarak bilgi
vermeye devam ediyorum J
Meye suyu konsantresi çeşit dağılımında ise sıra biraz daha
değişiyor.
İlk sıra yine elmanın, listeyi sırasıyla vişne, nar, üzüm ve
portakal dolduruyor. (şekil 2)
2010 yılında üretilen meyve suyu konsantrelerinin çeşit
dağılımı (%)
Toplamda 16.3 milyon
ton meyve üretimi ile dünyada 6. Sırada olan meyve cenneti Türkiye’mizin
çarpıcı bir diğer durumu meyve suyu tüketiminin diğer ülkelere kıyasla bir
hayli düşük olmasıdır.
Örneğin Almanya’da kişi başına düşen yıllık meyve suyu-
nektar tüketimi 31 litre iken Türkiye’de
bu oran 9 litreye düşmektedir.
İlginizi çekeceğine inandığım tabloyu sizlerle paylaşıyorum.
ÜLKELER
|
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YILLIK MEYVE SUYU-
NEKTAR TÜKETİM MİKTARI
|
ALMANYA
|
31 LİTRE
|
FİNLANDİYA
|
28 LİTRE
|
HOLLANDA
|
28 LİTRE
|
AVUSTURYA
|
25 LİTRE
|
FRANSA
|
25 LİTRE
|
TÜRKİYE
|
9 LİTRE
|
Gelelim aklınızdaki soru işaretlerine..
Meyve suyu ve benzeri ürünler Türk Gıda Kodeksinde
içerdikleri meyve oranına göre 4 ana katagoriye ayrılmıştır. Ayrıca bir konuya
da baştan açıklık getirelim: koruyucu
katkı maddesi eklenmesine yasal olarak izin verilmiyor, teknoloji gereğince
de buna ihtiyaç duyulmuyor. Katkı maddesi yönünden kaygılarınız varsa rahat
olun ve lıkır lıkır içiniz efendim J
Yukarıda bahsettiğim 4 ana katagoriyi ise yazıdan sıkılanlar
olacağını düşündüğüm için hemen tablo haline getirip altta paylaşıyorum J
ÜRÜN ÇEŞİDİNİN ADI
|
İÇERDİĞİ MEYVE SUYU ORANI (%)
|
MEYVE SUYU
|
%100
|
MEYVE NEKTARI
|
%25-99
|
MEYVELİ İÇECEK
|
%0-9
|
TOZ İÇECEK
|
%0
|
İçerdiği meyve oranını öğrenmek istiyorsanız ambalaja göz
gezdirmeniz yeterli olacaktır.
Ben sizlere bu dört kategoriden %100 meyve suyu olan Cappy %
Şeftali-Elma Meyve Suyu’ndan bahsedeceğim.
Şeftali hepimizin bildiği gibi oldukça lifli bir yapıya
sahiptir. Bu nedenle tek başına %100 olarak meyve suyu olarak üretilmesi mümkün
değildir. Şeftali ve benzeri ürünler genelde elma, üzüm gibi ürünlerle
karıştırılarak piyasaya %100 olarak sunulmaktadır.
Şimdi gelin Cappy Elma, Şeftali Suyu’nun içindekiler kısmını
birlikte inceleyelim:
%100(elma,şeftali), su(genelde kondens suyu olur), asitlik
düzenleyici ( sitrik asit) , aroma vericiler.
Meyve suyu yapımında kullanılan su:
Konsantre teknolojini kabaca anlatmak gerekirse; sizden
düdüklü tencereyi düşünmenizi isteyeceğim. Basınç farkı oluşturularak kaynama
sıcaklığı düşürülür ve su ortamdan düşük sıcaklıklarda (80-55) uzaklaştırılır.
Meyve suyu konsantre olurken, ortamdan uzaklaştırılan buhar, vakumla ve
soğutucu kanallarla su haline dönüştürülür. Bu suya kondens suyu denir. Yani
aslında kullanılan su da genelde meyvenin kendi suyudur.
Asitlik düzenleyici (sitrik asit):
Sitrik asit, mutfakta kullandığınız ve limon tuzu diye adlandırdığımız
organik bir bileşiktir. Yani korkmanızı gerektiren bir durum söz konusu değil.
Neredeyse tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunan bir
bileşikten bahsediyorum J
Panik yok.
Aroma vericiler:
Aroma vericiler ise yine meyveyi konsantre haline
getirdiğimiz evaporatör (fabrikanın düdüklü tenceresi : )) ünitesinden meyve
konsantre olurken aroma tutucu makineler vasıtasıyla aroma elde edilir. Yanı bu
konuda da endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir durum yok.
Gelelim sağlık boyutuna, rafta gördüğünüz ürünler kesinlikle
mikrobiyal ekimleri yapılmış yani mikrop barındırmadığı önceden tespit edilmiş
meyve suları bu konuda müsterih olun efendim.
Günlük tüketim miktarı ne olmalıdır? Çocuklar günlük ne kadar
tüketmelidir bu konuda henüz araştırma yapmadım. Eğer isterseniz bu konuda da
araştırma yapıp yazı hakine dönüştürebilirim. Lütfen istediğiniz konuları
benimle paylaşın ve sizlere daha yararlı konularda yardımcı olayım.
Toparlayacak olursak Türkiye yılda kişi başına 9 litre meyve
suyu ve benzeri ürün tüketiyor. Bunun 8 litresi nektar 1 litresi %100 meyve
suyu. Nektarın içinde şeker şurubu
bulunmaktadır. Şeker şurubunun zararlarını da anlatmama gerek yok hepiniz
biliyorsunuz. J O
yüzden %100 meyve suyu tüketin efendim.
Afiyet olsun :)
Kaynaklar:
http://www.dunya.com/ekonomi/avrupa-meyve-suyunu-turkiye-nektari-tercih-ediyor-haberi-302025
https://www.meyed.org.tr/files/bilgi_merkezi/sektorel_veriler/meyve_suyu_sektoru_raporu_2011.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder