Herkese Merhaba,
Bu yazımda Twitter profilimden açtığım oylama üzerine en çok
oyu alan UHT (hazır) sütün değerlendirmesini yapacağım…
Evet çok hassas bir konuya değindiğimin farkındayım. UHT süt
ne demek , raf ömrü, kaç günde bozulur ? UHT süt sağlıklı mı?
Gelin ilk önce Et ve Süt kurumunun tanımına kulak verelim.
UHT, İngilizce Ultra
High Temperature (Ultra Yüksek Isı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor.
Modern bir UHT tesisinde süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek
ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından
geçiyor. 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan süt hızla oda
sıcaklığına soğutuluyor. UHT sütün dolumu, her türlü dış etkiye kapalı
sistemlerde gerçekleştiriliyor. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve de
sütü bozabilecek olan her türlü mikroorganizma yok ediliyor.
Bu işlemin ardından
süt yine aseptik (mikroorganizmalardan arındırılmış) kapalı bir ortamda aseptik
ambalajlara dolduruluyor. Bu işlem tamamlandığında süt Uzun Ömürlü olma
özelliği kazanıyor ve 4 ay boyunca, ambalaj açılmadığı takdirde, ilk günkü
tazeliğini ve doğallığını koruyor.
Tüketici olarak yukarıdaki tanımdan bizi en çok ilgilendiren
kısımlar;
*Sütün mikroorganizmalardan(mikroplardan)
arındırılmış yani sağlıklı olması,
*Raf ömrünün 4 ay kadar uzun bir süre olması ve
ambalaj açılmadığı takdirde tazeliğini koruyor olması.
Bu iki maddenin ortak noktada birleştiği bir durum var
aslında bu durumu iyi anlamak lazım.
Tabi ki bu durum çalışan annelerin hali…
Kimse onların
durumunu sormuyor...
Yahu bu kadın şehirde yaşıyor eve yorgun argın geliyor
çocuğu okuldan gelmiş yatmadan önce süt ister. Kime güvensin de alsın sokak
sütünü veya alsa bile kim uğraşacak sütü kaynatmakla? Hazır sütü hafif ısıtıp çocuğunun
önüne koymak varken..
Son zamanlarda hazır sütlere doktorlar savaş açmış durumda… “Aman sakın içmeyin hazır sütü, alın sokak
sütçüsünden kaynatıp için eskiden öyleydi.. Benim çocukluğum şöyle güzeldi,
böyle güzeldi. “
Bazen “Eeeeey sağlığın
savunucusu hipokrat yemini etmiş doktorlar, sütün hileye çok açık bir gıda
olduğunu bilmiyorsunuz ama Maşallah bol bol konuşuyorsunuz!!” diye haykırmak
istiyorum !"
Süt zaten mikrobiyal açıdan en riskli gıdalardan birisi.
Riskinin fazla olmasının yanında söylediğim gibi hileye fazlasıyla açık..
Şimdi size sadece bu hilelerden sadece bir tanesini anlatacağım. Ne
demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız..
Hidrojenpreoksit (Oksijenli Su) Eklenmesi..
İlk okuduğunuzda oksijenli su pek
masum geliyor. Fakat mikrop öldürücü olarak kullanılan bu maddenin yoğun
miktarda elinize döküldüğünde derinizi dahriş edici özelliği olduğunu biliyor
muydunuz? Dolayısıyla neyle karşı karşıya olduğumuzu iyi anlamak lazım diye
düşünüyorum.
Gelelim rakamlara.. Bu kadar yaygara gırla giderken, Türkiye'de ne kadar süt üretimi var ve bunun % kaçı hazır ( UHT) süt olarak işleniyor. Biraz da bunları inceleyelim.
Aşağıdaki tabloya baktığımızda TÜİK verilerine göre, Türkiye’de üretilen süt çeşitlerinin
geçtiğimiz üç yılda yaklaşık % 83 ünün UHT süt olarak üretildiğini görüyoruz.
SÜT ÇEŞİDİ
|
YILLAR
|
UHT SÜTLERİN ÜRETİLEN SÜTLERE ORANI
|
TAM YAĞLI İÇME SÜTÜ
|
2013
|
81,6%
|
2014
|
81,7%
|
|
2015
|
90,6%
|
|
YARIM YAĞLI İÇME SÜTÜ
|
2013
|
92,4%
|
2014
|
94,4%
|
|
2015
|
94,6%
|
|
YAĞSIZ İÇME SÜTÜ
|
2013
|
81,6%
|
2014
|
31,5%
|
|
2015
|
100,0%
|
Bilgi kirliliğinin inanılmaz
derecede fazla olduğu bu zamanlarda sağlığımızı etkileyecek kararları verirken
dikkatli olup durumu iyice özümsemek lazım diye düşünüyorum.
Neyse konuyu fazla uzatmayalım
süt duyarsa bu kadar tantanayı bizlere bozulur sonra :)
Herkese sağlıklı günler takipte
kalın :)
İnstagram: @burakisaerdem
Twitter: @burakisaerdem
TÜİK Kaynak: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=85&locale=tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder