21 Ocak 2017 Cumartesi

Hazır (UHT) Süt Sağlığa Zararlı Mı?

Herkese Merhaba,
Bu yazımda Twitter profilimden açtığım oylama üzerine en çok oyu alan UHT (hazır) sütün değerlendirmesini yapacağım…
Evet çok hassas bir konuya değindiğimin farkındayım. UHT süt ne demek , raf ömrü, kaç günde bozulur ? UHT süt sağlıklı mı?

Gelin ilk önce Et ve Süt kurumunun tanımına kulak verelim.
UHT, İngilizce Ultra High Temperature (Ultra Yüksek Isı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Modern bir UHT tesisinde süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçiyor. 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan süt hızla oda sıcaklığına soğutuluyor. UHT sütün dolumu, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde gerçekleştiriliyor. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve de sütü bozabilecek olan her türlü mikroorganizma yok ediliyor.
Bu işlemin ardından süt yine aseptik (mikroorganizmalardan arındırılmış) kapalı bir ortamda aseptik ambalajlara dolduruluyor. Bu işlem tamamlandığında süt Uzun Ömürlü olma özelliği kazanıyor ve 4 ay boyunca, ambalaj açılmadığı takdirde, ilk günkü tazeliğini ve doğallığını koruyor. 
Tüketici olarak yukarıdaki tanımdan bizi en çok ilgilendiren kısımlar;

*Sütün mikroorganizmalardan(mikroplardan) arındırılmış yani sağlıklı olması,

*Raf ömrünün 4 ay kadar uzun bir süre olması ve ambalaj açılmadığı takdirde tazeliğini koruyor olması.

Bu iki maddenin ortak noktada birleştiği bir durum var aslında bu durumu iyi anlamak lazım.

Tabi ki bu durum çalışan annelerin hali… 
Kimse onların durumunu sormuyor...
Yahu bu kadın şehirde yaşıyor eve yorgun argın geliyor çocuğu okuldan gelmiş yatmadan önce süt ister. Kime güvensin de alsın sokak sütünü veya alsa bile kim uğraşacak sütü kaynatmakla? Hazır sütü hafif ısıtıp çocuğunun önüne koymak varken..
Son zamanlarda hazır sütlere doktorlar savaş açmış durumda…  “Aman sakın içmeyin hazır sütü, alın sokak sütçüsünden kaynatıp için eskiden öyleydi.. Benim çocukluğum şöyle güzeldi, böyle güzeldi.  “

Bazen “Eeeeey sağlığın savunucusu hipokrat yemini etmiş doktorlar, sütün hileye çok açık bir gıda olduğunu bilmiyorsunuz ama Maşallah bol bol konuşuyorsunuz!!” diye haykırmak istiyorum !"

Süt zaten mikrobiyal açıdan en riskli gıdalardan birisi. Riskinin fazla olmasının yanında söylediğim gibi hileye fazlasıyla açık..

Şimdi size sadece bu hilelerden sadece bir tanesini anlatacağım. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız..

Hidrojenpreoksit (Oksijenli Su) Eklenmesi..

İlk okuduğunuzda oksijenli su pek masum geliyor. Fakat mikrop öldürücü olarak kullanılan bu maddenin yoğun miktarda elinize döküldüğünde derinizi dahriş edici özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Dolayısıyla neyle karşı karşıya olduğumuzu iyi anlamak lazım diye düşünüyorum.

Gelelim rakamlara.. Bu kadar yaygara gırla giderken, Türkiye'de ne kadar süt üretimi var ve bunun % kaçı hazır ( UHT) süt olarak işleniyor. Biraz da bunları inceleyelim.

Aşağıdaki tabloya baktığımızda TÜİK verilerine göre, Türkiye’de üretilen süt çeşitlerinin geçtiğimiz üç yılda yaklaşık % 83 ünün UHT süt olarak üretildiğini görüyoruz. 

SÜT ÇEŞİDİ
YILLAR
UHT SÜTLERİN ÜRETİLEN SÜTLERE ORANI
TAM YAĞLI İÇME SÜTÜ
2013
81,6%
2014
81,7%
2015
90,6%
YARIM YAĞLI İÇME SÜTÜ
2013
92,4%
2014
94,4%
2015
94,6%
YAĞSIZ İÇME SÜTÜ
2013
81,6%
2014
31,5%
2015
100,0%
Bu arada tabloyu daha net anlaşılması için size özel hazırladım kıymetini bilin :)

Bilgi kirliliğinin inanılmaz derecede fazla olduğu bu zamanlarda sağlığımızı etkileyecek kararları verirken dikkatli olup durumu iyice özümsemek lazım diye düşünüyorum.
Neyse konuyu fazla uzatmayalım süt duyarsa bu kadar tantanayı bizlere bozulur sonra :)
Herkese sağlıklı günler takipte kalın :)

                                                  İnstagram: @burakisaerdem
                                                     Twitter: @burakisaerdem




 Et ve Süt Kurumu Kaynak: http://www.esk.gov.tr/tr/10932/UHT-Sut-nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder